051 48 78 66 (wachtdienst)
dr.bernaert@skynet.be
Leegstraat 5, OOSTROZEBEKE
Verbetert sporten mijn gezondheid?
Sporten is een lichamelijke activiteit die in meer of mindere mate intensief is en die herhaald wordt, en waarbij prestaties een rol spelen. Lichamelijke inspanning is goed voor uw hart- en vaatstelsel en voor de geest en speelt een belangrijke rol in de behandeling van diabetes. Het heeft invloed op de stofwisseling, zorgt voor de suikerverbranding en verbetert de werking van de insuline. Het helpt om gewicht te verliezen (of op gewicht te blijven). U heeft minder insuline of medicijnen nodig. De bloedsuikerspiegels zijn beter en stabieler Sporten kan, net als elke lichamelijke inspanning, bepaalde risico's met zich meebrengen (hart- en spierproblemen) en daarom zijn een aantal voorzorgsmaatregelen nodig.
Kan ik zelf een sport kiezen?
Als uw diabetes goed geregeld is, kunt u in principe elke sport beoefenen, mits u echt gemotiveerd en goed voorbereid bent en goed opgevolgd wordt.
Duursporten kunnen gemakkelijker gecontroleerd worden. Het effect op de bloedsuikerspiegel is beter voorspelbaar. Hoe regelmatiger de activiteit is, hoe makkelijker het is om uw behandeling en uw voeding aan te passen. Sommige sporten kunnen echter gevaarlijk zijn als u ze alleen beoefent, zoals bergbeklimmen, duiken, enz.
Bij langdurige sporten of sporten waarvoor extra waakzaamheid is vereist, loopt u een hogere kans op hypoglycemie.
Welke sport is met welk diabetestype en welke behandeling mogelijk?
1. Diabetespatiënt die alleen wordt behandeld met een aangepast dieet of met bloedglucoseverlagende middelen zonder kans op hypoglycemie
Er hoeven geen bijzondere voorzorgsmaatregelen te worden genomen. Er is vaak sprake van overgewicht. Bewegen is uitstekend. U hoeft bij een inspanningsperiode niet méér te eten. U loopt geen of weinig kans op hypoglycemie.
2. Diabetespatiënt die wordt behandeld met bloedglucoseverlagende middelen met kans op hypoglycemie
Zelfs als de diabetespatiënt goed in balans is, kan hij/zij bij inspanning hypoglycemie krijgen. U moet dit bespreken met uw arts en in de praktijk uitproberen wat voor u de beste oplossing is.
3. Diabetespatiënt die wordt behandeld met insuline
De bloedsuikerspiegel is het resultaat van een combinatie van bewegen, voeding en insuline. Als de inspanning toeneemt, daalt de bloedsuikerspiegel. U moet voor elke activiteit de juiste oplossing vinden: de insulinedosis verlagen vlak voor de inspanning, meer snelle suikers (glucose) tot u nemen als de inspanning langdurig is. Uw eigen kennis en ervaring over het effect van inspanningen zijn onmisbaar. Uw arts kan u hierbij helpen.
Beperk de risico's
Een sport beoefenen terwijl u diabetes heeft, draagt in grote mate bij om uw diabetes in balans te brengen. U dient echter te sporten maar de risico's moeten tot een minimum beperkt blijven, dat houdt in: