051 48 78 66 (wachtdienst)

dr.bernaert@skynet.be

Leegstraat 5, OOSTROZEBEKE

Allergieën: wat ik moet weten

Waarom ben ik allergisch?

De precieze oorzaak van allergieën is niet goed gekend, maar we kennen wel een aantal beïnvloedende factoren.

  • Erfelijke factoren: er bestaan families van allergische personen.
  • Omgevingsfactoren: vervuiling en contact met de allergene stof.
  • Persoonlijke factor, die te wijten kan zijn aan een reactie of aan een te vroegtijdige voedseldiversificatie

In alle gevallen heeft uw lichaam tijdens de sensibilisering - m.a.w. bij het eerste contact met de allergene stof - antilichamen geproduceerd die klaar staan om te reageren bij een volgend contact. Bij elk nieuw contact met deze allergene stof, treedt de allergische reactie in werking.

Hoe kan ik weten waarvoor ik allergisch ben?

Huidreacties (rode huidvlekken), spijsverterings- of ademhalingsreacties zijn mogelijke uitingen van het allergiefenomeen. Een allergoloog kan u voorstellen een huidtest te doen en eventueel bloedonderzoeken te ondergaan om het allergeen in kwestie op te sporen.

Wat kan bij mij een allergie opwekken?

De meest voorkomende ademhalingsallergenen zijn:

  • huismijt, pollen, haren en veren van huisdieren.

De meest voorkomende voedselallergenen zijn:

  • melk, eieren,noten pindanoten, tarwebloem, vis, garnalen en andere schaaldieren, kiwi.
  • Andere producten worden vaak beschuldigd omdat ze allergene stoffen bevatten: Shampoo, cosmetica, huishoudproducten (wasmiddelen).

Andere allergieën kunnen worden veroorzaakt door:

  • insectenbeten (wespen, bijen, horzels).
  • bepaalde geneesmiddelen.

Kan mijn allergie gevaarlijk zijn?

Of het nu om een ademhalingsallergie (pollen, stof...), contactallergie (wol, cosmetisch product), medicamenteuze of voedselallergie (gluten, pindanoten...) gaat, uw organisme beschouwt de vreemde stof als een vijand. Meestal zijn de symptomen uiteenlopend maar goedaardig: eczeem, netelroos, ademhalings- of spijsverteringsproblemen. Het komt echter voor dat een allergie grotere gevolgen heeft. In de ergste gevallen kan het leven van de patiënt in gevaar zijn: hij/zij gaat in anafylactische shock, wat een onmiskenbaar spoedgeval is. Bel dan naar het nummer 112 De volgende waarschuwingstekens zijn mogelijk:

  • versnelde hartslag, zwakke pols.
  • ademhalingsmoeilijkheden.
  • zwelling (oedeem) ter hoogte van de hals, het gezicht en mogelijk de tong.

U moet uw omgeving in elk geval inlichten over uw gekende allergie(ën) en een document bij u hebben waarop de medicamenteuze stoffen worden vermeld, waaraan u allergisch bent. Ook indien u een nieuwe arts raadpleegt of indien u in het ziekenhuis wordt opgenomen, moet u hen over uw allergie inlichten.

Hoe zal mijn allergie zich ontwikkelen?

Dit verschilt van het ene geval tot het andere. De allergie kan verdwijnen of  kan zich verder ontwikkelen door contact met andere allergenen. Ze kan worden behandeld.

Hoe moet ik mijn allergie behandelen?

Vermijd zoveel mogelijk contact met de allergene stof indien u weet om welke stof het gaat. Een anti-allergische behandeling kan worden voorgeschreven om de gevolgen van uw allergie te verminderen. Er bestaan ook noodpakketten: bespreek dit met uw arts.  In sommige gevallen kan een desensibilisatie worden voorgesteld. Dit is een progressieve stimulatie van uw lichaam met lage hoeveelheden van de allergene stof. Het is een langdurige behandeling die door een allergoloog wordt uitgevoerd.

Allergieën: wat ik moet weten

Indien u allergisch bent, moet u steeds een anti-allergisch middel bij u hebben dat u door uw behandelende arts wordt voorgeschreven. Aarzel niet om uw arts te raadplegen of zelfs de hulpdiensten te bellen bij een hevige reactie. Indien u reeds een allergische reactie hebt gehad, moet u het medische team waarschuwen voordat een medische of heelkundige ingreep wordt uitgevoerd.